середу, 14 червня 2023 р.

Правові аспекти дитячої праці

12 червня - Всесвітній день боротьби з дитячою працею.
Дитяча праця привертає велику увагу світових спільнот та організацій. На сьогоднішній день в усьому світі вона є вирішальним фактором, що характеризує експлуатацію та порушення прав дітей. Внаслідок зацікавлення цією проблемою та розуміння того, що експлуатація дітей не є чинником економічного зростання, в багатьох країнах намагаються позбутися використання дитячої праці.
Сьогодні ця тема, як ніколи, актуальна й в Україні. Війна, що відбувається на нашій території, спричинила величезні втрати для держави та її економіки. Адже крім знищення росією інфраструктурних об’єктів, ми втрачаємо найцінніший ресурс - людей. Від початку російської воєнної агресії, за різними оцінками, територію України покинуло більше дев’яти мільйонів людей. Як мінімум половина з них є громадянами працездатного віку. Велика частина працездатного населення мобілізована та проходить службу в лавах Збройних сил України, а паралельно з тим зростає кількість дітей, які з різних причин змушені самостійно забезпечувати своє існування. Отже, з часом наша держава може отримати великий кадровий дефіцит, тож є ризик, що Україна може потрапити в ситуацію, яка відбувалася в інших країнах, де затяжні воєнні дії породжували використання дитячої праці. Тому нам надзвичайно важливо не допустити експлуатації праці українських дітей.

У нашій державі праця дітей має свої особливості, що прописані у Кодексі законів про працю України.
Дитяча праця - це праця осіб, які не досягли віку трудової діяльності. У Законі України «Про охорону дитинства» зазначено, що дитиною є особа віком до 18 років. Відповідно до ст. 21 цього закону, а також ст. 188 Кодексу законів про працю України, вік, з якого можна взяти на роботу дитину становить 16 років, а діти, які досягли 15-річного віку, можуть прийматися на роботу, що не завдає шкоди їхньому здоров’ю та навчанню, але за згодою одного з батьків або особи, яка замінює батьків. Заборонено залучати дітей до найгірших форм праці, участі у важких роботах, а також роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, заборонено працювати на підземних роботах та понад встановлений законодавством скорочений робочий час.
Дитяча праця, що має вимушений характер карається законом, бо схильна набувати своїх найгірших форм та завдавати непоправну шкоду фізичному, психічному, розумовому і моральному розвитку дітей. Це сама така праця, яка позбавляє дітей можливості навчатися в школі або змушує їх, крім шкільних занять і домашніх обов’язків, завантажувати себе додатковою роботою, що виконується в інших місцях, роботою, котра експлуатує їх і відриває від родини.

Всесвітній день боротьби з дитячою працею спрямований на пробудження свідомості дорослого населення. Не забувайте, що діти, які працюють у надто ранньому віці,
позбавлені свого дитинства!
Для того, щоб детальніше ознайомитися з правовою літературою стосовно “дитячої праці”, рекомендуємо звернутися до наступних джерел:
  • Конституція України
  • Кодекс Законів про працю України.
  • Кримінальний кодекс України.
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар