середу, 12 січня 2022 р.

Правоосвітній вебінар "Усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою. Судова практика"

"Усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою. Судова практика" - тема першого в 2022 році вебінару, який для користувачів бібліотек Солом'янки провела начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Антоніна Загура в рамках проєкту «Право на право».

Власники земельних ділянок та землекористувачі зобов’язані не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів, а також дотримуватись правил добросусідства.
Порушення права користування ділянкою може полягати у самовільному захопленні ділянки шляхом зведення будівель чи споруд, ведення господарської діяльності, встановлення спірних межових знаків на чужій ділянці, самовільному проїзді через ділянку, забороні доступу (проходу) до ділянки, засмічення побутовими відходами і стічними водами тощо.
Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном. Вимагати усунення будь-яких порушень прав на землю і відшкодування завданих збитків можна і тоді, коли ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.
Орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на ділянку.
Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.
Вимагати усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою можна шляхом:
  • переговорів з учасником конфлікту;
  • звернення до уповноважених органів;
  • звернення до суду.
Пані Антоніна акцентувала увагу слухачів на судовій практиці щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.
Послухати живий етер з Антоніною Загурою можна ТУТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар