середу, 1 вересня 2021 р.

Міжнародний день зниклих безвісти

Міжнародний день зниклих безвісти встановлений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 21 грудня 2010 року за активної підтримки міжнародних правозахисних організацій та Червоного Хреста.
Це питання понад півстоліття порушувалося перед відповідними установами ООН представниками Латиноамериканської Федерації родичів зниклих безвісти людей. Латиноамериканцям, які впродовж десятиліть потерпали від різноманітних диктаторів, добре була відома ця проблема – безслідне зникнення близької людини, шантаж, залякування, роки пошуків, розпачу, що змінюється надією і навпаки.

До насильницьких зникнень зазвичай удаються як до стратегії насадження у суспільстві атмосфери терору. Зазвичай насильницькі зникнення супроводжуються жорстокими тортурами, приниженням людської гідності затриманих, а закінчуються смертю.
З огляду на війну на сході України та анексію Криму, Міжнародний день жертв насильницького зникнення набув актуальності й для України. Звичайною справою стала практика викрадення людей у Криму, насильницьке зникнення українських активістів на не підконтрольних Києву територіях Донбасу, порушення прав людини тощо.

З нагоди цієї дати Бібліотеки Солом'янки провели інформаційну кампанію до Міжнародного дня зниклих безвісти:

Немає коментарів:

Дописати коментар