середу, 10 лютого 2021 р.

Особливості розпаювання державних земель сільськогосподарського призначення в Україні

"Як не втратити земельні паї після 2025 року"
- тема вебінару, який провела Антоніна Загура, начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках рамках проєкту «Право на право».

Юрист розповіла чим відрізняється сертифікат на отримання паю і акт на право власності на земельний пай. Як отримати акт на земельну ділянку? Як успадкувати пай? Які дії спадкоємця в разі отримання земельного сертифікату в спадок? Які документи потрібні для оформлення і спадкування сертифікатів і актів на паї? На ці питання юрист дала вичерпну відповідь і розробила чіткий алгоритм дій для особи, зацікавленої темою. Детальніше про це – у відео.

Довідково: Відповідно до Указу Президента України від 08.08.1995 № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Необхідно зазначити, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай), що визначається законом, прийнятим 2003 року «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». 

Якщо власники сертифікатів не отримали акт на землю до 1 січня 2025 року, така земля вважається не витребуваною і переходить у комунальну власність відповідної територіальної громади. За позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку з поважної причини суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. Але протягом 7 років (відповідно до ст. 13 «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)») власник сертифікату може повернути собі цю ділянку. 

Запис етеру ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар