суботу, 16 січня 2021 р.

"Земельний сервітут: особливості користування чужою земельною ділянкою"

"Земельний сервітут: особливості користування чужою земельною ділянкою" - тема вебінару, який для користувачів бібліотек Солом'янки провела завідувач відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної правової вторинної допомоги Антоніна Загура в рамках бібліотечного правоосвітнього проєкту "Право на право". 

То що ж собою являє земельний сервітут? Згідно статті 98 Земельного кодексу України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки або іншої зацікавленої особи на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою. При цьому важливо пам’ятати, що встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений, прав володіння, користування і розпорядження ділянкою. Більш того, земельний сервітут здійснюється способом, найменш обтяжливим для власника земельної ділянки, щодо якої він встановлений.
Земельний сервітут може складатися в праві проходу або проїзду через ділянку, праві прокладання та експлуатації ліній електропередач, водопроводу, забору води з водойми, розташованої на сусідній ділянці, прогону худоби і т. д. і т. п.
Важливою ознакою сервітуту є те, що він не підлягає відчуженню (не може виступати об’єктом купівлі-продажу, дарування, міни і т. п.) і, в той же час, зберігає свою дію в разі переходу права власності на ділянку, щодо якої сервітут встановлено, до іншої особи.
Сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.

Послухати живий етер з Антоніною Загурою можна ТУТ.

Немає коментарів:

Дописати коментар