вівторок, 26 березня 2024 р.

Заходи правової тематики Бібліотек Солом'янки у квітні


  • 9 квітня Кіносеанс. Перегляд фільму «Хлопчик у смугастій піжамі» - БСЧ імені О.Гончара
  • 10 квітня Вікторина «Правила для пішоходів» - Бібліотека №15
  • 11 квітня Онлайн-інформування «Історія в неволі» до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських таборів - Бібліотека №13
  • 25 квітня Вулична гра «Ігри світлофора Моргайка» - БСЧ імені О.Гончара
  • 28 квітня Вікторина «Безпека в запитаннях» До Всесвітнього дня охорони праці - Бібліотека №11

Оформлення соціальної послуги догляду вдома

Громадяни з інвалідністю, тяжкими формами захворювання та люди літнього віку мають можливість скористатися соціальною послугою догляду за місцем проживання (вдома).
Ця послуга включає допомогу під час самообслуговування, ведення домашнього господарства, оформлення документів, внесення платежів, забезпечення технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними тощо.
Така соціальна послуга може бути надана на безоплатній основі, за плату або диференційованою оплатою (частину вартості послуги сплачує отримувач, а решта компенсується за рахунок коштів державного або місцевого бюджету).
Строки надання послуги узгоджуються з отримувачем та/або його законним представником після проведення комплексного визначення індивідуальних потреб отримувача та зазначаються у договорі про надання соціальної послуги догляду вдома.

Деталі у дописі нижче

Що робити, якщо ви побачили протиправні дії щодо іншої людини?

Якщо є можливість, негайно зателефонуйте в поліцію на спецлінію «102». Назвіть правоохоронцям своє прізвище, ім’я, по батькові, дату, місяць, рік народження, місце проживання, номер мобільного телефону (щоб працівники поліції могли зв’язатися з вами) та адресу місця події.
Обов’язково дочекайтеся приїзду поліцейського патруля та повідомте про все, що бачили. У разі, якщо є інші свідки, попросіть їх зачекати разом із вами прибуття правоохоронців. Якщо ж вони не можуть залишитися на місці події, запишіть їхні повні дані, місце проживання та контактні телефони.

Якщо не вдається зателефонувати до поліції, зверніться до найближчого відділку або будь-якого правоохоронця, військовика, людини в формі, навіть до звичайних чоловіків.

У воєнний час за можливості звертайтеся по допомогу до штабів підрозділів територіальної оборони або безпосередньо до бійців тероборони, які несуть службу на блокпостах у населених пунктах, та членів місцевої самооборони.
Якщо подія відбувається у громадському місці, доцільно почати голосно та впевнено викликати поліцію, звертати увагу інших людей, знімати правопорушника на відео, закликати зробити це оточуючих.

Важливо запам’ятати зовнішність зловмисника: одяг, наявність особливих прикмет (борода, вуса, родимі плями, татуювання, шрами), анатомічні особливості (кульгавість), порушення мови тощо.

Якщо ви не маєте належної фізичної або спеціальної підготовки, тримайте безпечну дистанцію, у жодному разі не намагайтеся зупинити правопорушника самотужки або переслідувати його – він може бути озброєний.

Надайте потрібну допомогу потерпілому, за необхідності – викликайте швидку за номером 103.
Залучайте до допомоги оточуючих. Будьте пильними та обережними.

Якщо ви бачите, що людину затримали російські військові, звертайтесь до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на цілодобову лінію +38 067 650 83 32 або +38 098 087 36 01. За цими номерами також потрібно телефонувати, якщо ваша близька людина потрапила у полон.

* На основі рекомендацій Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України

четвер, 21 березня 2024 р.

Рівні права кожному


21 березня відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації. У цей день 1960 року в Шарпевілі (Південна Африка) поліція відкрила вогонь і вбила 69 людей під час мирної демонстрації проти «законів апартеїду». Проголошуючи День у 1966 році, Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту подвоїти свої зусилля для ліквідації всіх форм расової дискримінації.
У країнах по всьому світу расизм позбавляє людей прав людини через їхню расову чи етнічну приналежність або через колір шкіри. Для того, щоб зупинити расизм, обов’язково потрібно знати його причини та наслідки.

Книжки про расизм допомагають людям не білої раси осмислити власний досвід, відчути себе важливими, знайти зцілення й усвідомити прогрес, якого все ж вдалося досягти у створенні рівноправного майбутнього. А ще книги на тему расизму мають на меті викликати співчуття до тих, хто стикається з расизмом і спонукати усіх нас до боротьби з расовою дискримінацією.
Важливий меседж, що міститься у книгах, які ми підібрали у цьому дописі, полягає у тому, що всі люди заслуговують рівних прав незалежно від кольору шкіри, національності, віри, статі тощо. Маємо пам’ятати важливі слова Мартіна Лютера Кінга: «Темрява не може розігнати темряву: на це здатне тільки світло. Ненависть не може знищити ненависть: тільки любов здатна на це. Ненависть примножує ненависть, насильство примножує насильство, а грубість примножує грубість».
Отже, читаймо книги та залишаймося людьми.
  • «Убити пересмішника» Гарпер Лі
Прочитавши цю книгу хоча б раз у житті, ви неодмінно запам’ятаєте її назавжди. На відміну від багатьох інших книг про расову рівність чи в цілому книг про будь-яку несправедливість ця культова книжка це не історія про пригноблених, яких просто пригнічують без порятунку. Це історія про непохитність людини (Аттікуса Фінча) у її боротьбі за справедливість і допомогу пригнобленим. Чесний адвокат Аттікус Фінч захищає темношкірого хлопця, якого несправедливо звинувачують у страшному злочині. Герой стає прикладом для своїх дітей, демонструючи своїми діями те, що найважливіше завжди залишатися чесною і порядною людиною. Він робить усе можливе, щоб захистити хлопця навіть попри те, що це викликає несхвалення багатьох мешканців міста. І вплив Аттікуса виходить далеко за межі роману, формуючи погляди суспільства у питаннях справедливості й расової рівності. Отже, основна ідея твору – всі люди створені вільними і рівними у своїх правах, незалежно від кольору шкіри, і справжні люди мають захищати тих, кого принижують і ображають. Всі ми рівні.
  • «Прислуга» Кетрін Стокетт
Цей роман є феноменальним бестселером. Дія відбувається у штаті Міссісіпі, США у 60-х роках минулого століття. На тлі бурхливого руху за громадянські права розгортаються події з життя трьох різних жінок. Ця книга допоможе зануритися у несправедливий світ міста Джексон 1962 року, де темношкірі служниці виховують білих дітей, однак водночас їм не довіряють столове срібло, побоюючись крадіжок. Так, Ейбілін виховує вже сімнадцяту білу дитину, долаючи нестримний душевний біль через трагічну смерть її власного сина. Мінні – невгамовна й нестримна жінка, з якою не варто сперечатися. Вона часто змушена змінювати господарів через свій складний характер, але без роботи вона не залишається, адже вона готує просто незрівнянні пироги. Біла дівчина на ім’я міс Скітер повертається до міста після завершення коледжу і бажає дізнатися, куди зникла її улюблена покоївка. Вона мріє стати письменницею і хоче розповісти світові про те, що коїться тут, на Півдні Америки. Ніхто б навіть подумати не міг, що ці три абсолютно різні жінки можуть стати подругами. Мало кому така дружба сподобалась б, однак кожна з цих жінок знаходить у собі хоробрість перейти межу і так вони починають покладатися одна на одну. Їх об’єднує пошук істини, загострене відчуття справедливості та непереборне прагнення до змін у своєму житті. Вони разом пишуть свою таємну книгу про нелегку долю та устав тогочасного життя і не знають, чи побачить вона колись світ…
  • «Я завжди писатиму у відповідь» Кейтлін Еліфіренка, Мартін Ґанда та Ліз Велч
Це історія про американську дівчинку та хлопчика з Зімбабве, а ще про лист, який змінив життя цих двох людей назавжди. Почалося все зі шкільного завдання. Кейтлін ніколи навіть не чула про Зімбабве, але якось учителька попросила її клас написати лист незнайомому учневі з іншої далекої країни. Дівчинка поставилася до завдання завзято і, прийшовши додому, в деталях написала своєму таємничому другу про свій улюблений колір і види спорту. Цей лист отримав Мартін із Зімбабве. Хлопець своєю чергою ніколи не чув про Пенсильванію. Прочитавши лист Кейтлін, він написав їй у відповідь, розповівши про своїх братів і сестер і про футбол, а ще хлопчик висловив у листі надію, що американська дівчинка напише йому знов. Ці листи стали початком листування тривалістю у шість років, яке змінило життя Кейтлін і Мартіна. Підтримуючи одне одного в біді та в радості, вони стали найкращими друзями. Ця дружба зробила кожного з них кращою людиною. Ця книга надихає шанувати розмаїття та творити добро. Це історія про великий світ і несподівано справжні стосунки.
  • «Підземна залізниця» Колсон Вайтхед
Події в цій захопливій різножанровій історії про втечу з рабства на плантації в Джорджії (США), відбуваються в ХІХ столітті. Твір тримає читача в напрузі від першої до останньої сторінки. Це жорсткий роман, який містить у собі «незручні» і неприємні гіркі істини. Життя головної героїні, темношкірої рабині-утікачки Кори, нагадує пекло – вона є вигнанкою навіть серед своїх. І коли вона начебто виривається з того жаху, в якому живе, ситуація стає для жінки ще гіршою. Після втечі на Кору постійно полюють, її життя – це суцільний ризик. У цьому романі автор підіймає украй важливі питання: Що таке нація? Як вона твориться? Що таке свобода? А ще книжка наголошує на тому, що розплата за моральні злочини неминуча для всіх, незалежно від кольору шкіри.
  • «Малі великі справи» Джоді Піколт
Цей твір пропонує дослідження расизму (як явного, так і прихованого) в сучасній Америці. Твір з багатогранними персонажами та захопливою моральною дилемою у своїй основі спонукає читача замислитися про багато важливих речей. Рут Джефферсон – досвідчена медсестра пологового відділення в лікарні. Вона чудова працівниця – двадцять років бездоганної роботи, жодної скарги… Та раптом жінка опиняється на лаві підсудних. Захисницею Рут стає Кеннеді Мак-Кворрі, біла державна адвокатка. Під час процесу Рут і Кеннеді мають завоювати довіру одна одної та зрозуміти: можливо, те, чого їх навчали впродовж усього життя, неправда. З неймовірним співчуттям і відвертістю авторка книги порушує такі питання, як расова дискримінація, привілеї, упередження, справедливість і людяність.

вівторок, 19 березня 2024 р.

Мобільний застосунку для жінок, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства або перебувають у групі ризику

Мобільний застосунку для жінок, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства або перебувають у групі ризику, створено у співпраці з Міністерством Внутрішніх Справ України та Національною Поліцією за підтримки уряду Великої Британії.

Застосунок спрямований на полегшення отримання допомоги тією категорією жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні особливості (наприклад, особи з порушенням
слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо.

Мобільний застосунок надає можливість викликати поліцію через кнопку «SOS», без дзвінка на 102.
У такому випадку спілкування телефоном з оператором можна уникнути, адже поліція приїде знаючи про специфіку випадку (домашнє насильство) за геолокацією або вказаною при реєстрації адресою.
Зовнішній інтерфейс застосунку замасковано під звичайний мобільний застосунок у телефоні жінки.
Кнопка виклику поліції, корисна інформація та контакти інших служб допомоги у випадках домашнього або гендерно зумовленого насильства, доступні тільки у прихованому інтерфейсі, доступ до якого має лише власниця телефону.
Застосунок уже працює, він доступний до звантаження у Google Play та App Store, однак його назва засекречена. Щоби завантажити програму, потрібно зателефонувати на гарячу лінію 116 123 або написати організації «Розірви коло» в приватні повідомлення.

ІІ Всеукраїнський конкурс есе та малюнків «Я маю ПРАВО на життя»


Навчально-науковий інститут права та політології Українського державного університету імені Михайла Драгоманова у березні-червні 2024 року проводить ІІ Всеукраїнський конкурс есе та малюнків «Я маю ПРАВО на життя» (далі - Конкурс).

Конкурс - це відкритий захід, що проводиться з метою привернення уваги до порушених прав українських дітей і молоді, які постраждали від російської широкомасштабної збройної агресії проти України, розвитку відносин у різних сферах суспільного життя, пропаганди європейських цінностей і демократичних принципів.

Конкурс проводиться серед учнів і вихованців 8-11 класів закладів загальної середньої, позашкільної та початкової мистецької освіти, членів дитячих і молодіжних громадських організацій України.
Роботи (малюнки) учасників Конкурсу в строк до 17 червня 2024 року надсилаються поштою на адресу: 01054, м. Київ, вул. О. Кониського, 8/14, 9 поверх (Навчально-науковий інститут права та політології).
Есе учасників можна надсилати на електронну адресу: nnip@udu.edu.ua.
Підсумки Конкурсу підбиватимуться у вересні 2024 року з організацією відповідної виставки робіт та нагородження переможців і призерів.

За додатковою інформацією прохання звертатися до організаційного комітету
Конкурсу за телефоном: 096-036-04-15 або електронною поштою: nnip@udu.edu.ua.

Як захистити свої права у разі затоплення квартири та компенсувати заподіяну шкоду?

Держпродспоживслужба інформує, що для фіксації факту заподіяної шкоди потрібно скласти Акт про залиття квартири і для цього необхідно викликати представників управляючої компанії.
Відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 р. № 76, в зазначеному Акті повинно бути відображено:
  • дата складання акта (число, місяць, рік);
  • прізвища, ініціали та посади членів комісії;
  • прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди;
  • адреса квартири, поверх, форма власності;
  • характер залиття та його причини, (наприклад, саме втручання мешканців окремої квартири у роботу системи, незадовільне технічне обслуговування систем, передчасний вихід з ладу радіаторів опалення, трубопроводів, вентилів, гнучких підводок та ін.);
  • завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтована вартість);
  • висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.
Акт про залиття і розмір збитків мають підтвердити і свідки інших квартир, які також розписуються в акті. Важливо зробити фото і відео всіх пошкоджень у квартирі та записати повні дані (ПІБ, адресу та контактні телефони) свідків.

В разі відмови управляючою компанією скласти Акт про залиття квартири, ви маєте право звернутись за захистом своїх прав до територіального органу Держпроспоживслужби.

середа, 13 березня 2024 р.

Правові консультації для військових

Центр Київ Мілітарі Хаб запрошує учасників бойових дій та їх сім'ї безоплатно отримати будь-які правові консультації.
Консультації проходять щопонеділка з 10:00 до 16:00.
Адреса: вул. Бастіонна, 11.
Запис на прийом за телефоном гарячої лінії 0800-300-633. Кількість місць обмежена.

Оформлення спадщини під час війни

Війна в Україні внесла суттєві корективи в життя людей, торкнувшись також й питань спадкування. Тому важливо дотримуватися всіх вимог законодавства та бути обізнаними у процесах оформлення спадщини в умовах дії воєнного стану.

Розглянемо ключові аспекти спадкування у форматі запитання-відповіді, які необхідно враховувати:
Як визначається місце відкриття спадщини ?
Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Як встановлюється факт смерті спадкодавця?
Факт смерті фізичної особи і час відкриття спадщини нотаріус перевіряє шляхом витребовування від спадкоємця свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану або за безпосереднім доступом до реєстру актів цивільного стану.

У період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, та протягом двох років з дня його припинення або скасування у випадку, якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи або дня, з якого її оголошено померлою, строки, встановлені статтями 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1276, 1277, 1283, 1298 Цивільного кодексу України, обчислюються з дня державної реєстрації смерті особи.
При цьому, часом відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця або день, з якого спадкодавця оголошено померлим, незалежно від часу державної реєстрації смерті.

Які строки прийняття спадщини?
Для прийняття спадщини чи відмови від прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Чи необхідно заводити спадкову справу?
Спадкова справа заводиться нотаріусом за місцем відкриття спадщини на підставі поданої (або такої, що надійшла поштою) першої заяви (повідомлення, телеграми), що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна.

Також, у період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування у випадку, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, територія, на якій ведуться активні бойові дії, або тимчасово окупована Російською Федерацією територія, щодо яких не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, дату відновлення здійснення своїх повноважень органами державної влади у повному обсязі, заява про прийняття спадщини, заява про відмову від прийняття спадщини, заява про відмову від заповідального відказу, вимога кредитора спадкодавця до спадкоємців, заява про охорону спадкового майна, заява про згоду бути виконавцем заповіту після відкриття спадщини, інші заяви щодо спадщини, спільного майна подружжя (колишнього подружжя) в межах спадкової справи подаються нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини.

Де здійснюється видача свідоцтва про право на спадщину якщо спадщина була відкрита на територіях України, які були окуповані після 24.02.2022?
Якщо спадщина була відкрита на окремих територіях України до початку їх тимчасової окупації, введення воєнного стану та щодо якої спадкова справа була зареєстрована у Спадковому реєстрі, але не була закінчена, внаслідок знищення спадкової справи або відсутності доступу до місця її зберігання у зв’язку з тимчасовою окупацією чи веденням бойових дій, будь-який (будь-яка) приватний нотаріус (державна нотаріальна контора), до якого (якої) звернувся спадкоємець для завершення спадкування, продовжує провадження такої спадкової справи на підставі відповідної заяви спадкоємця.

Як прийняти чи відмовитись від спадщини?
Право на спадкування здійснюється спадкоємцями шляхом прийняття спадщини або її неприйняття.

Не допускається прийняття або відмова від спадщини з умовою чи із застереженням. Заяви про прийняття спадщини або відмову від її прийняття подаються спадкоємцем особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини у письмовій формі. Якщо спадкоємець особисто прибув до нотаріуса, нотаріальне засвідчення справжності його підпису на таких заявах не вимагається.

Якщо заява, на якій справжність підпису спадкоємця не засвідчена, надійшла поштою, вона приймається нотаріусом, заводиться спадкова справа, а спадкоємцю повідомляється про заведення спадкової справи та необхідність надіслати заяву, оформлену належним чином (справжність підпису на таких заявах має бути нотаріально засвідченою), або особисто прибути до нотаріуса.
Також, нотаріус зобов’язаний роз’яснити спадкоємцям їх право на відкликання такої заяви протягом строку, встановленого ст. 1270 Цивільного кодексу України.

Як складається та посвідчується заповіт в умовах воєнного стану?
Отже, право на заповіт мають фізичні особи з повною цивільною дієздатністю.
Законом не допускається вчинення заповіту через представника. Заповіт може бути складений у письмовій формі та посвідчений нотаріусом або у сільських населених пунктах уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування.

Однак, варто зауважити, що зміст заповіту може бути змінено або скасовано спадкодавцем у будь-який час. Нотаріус при посвідченні заповіту зобов'язаний роз'яснити заповідачу зміст статті 1241 Цивільного кодексу України про право на обов'язкову частку у спадщині та зміст статті 1307 Цивільного кодексу України щодо нікчемності заповіту на майно, яке є предметом спадкового договору.

Заповіти, складені та посвідчені, змінені або скасовані в установленому законодавством порядку, підлягають обов'язковій реєстрації в Спадковому реєстрі.
В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріальне посвідчення заповіту, внесення змін до нього та його скасування здійснюються без використання цього реєстру з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Ким посвідчується заповіт?
Посвідчення заповітів в умовах воєнного стану здійснюється за звичайною процедурою та можуть бути посвідчені:
  • нотаріусами
  • головними лікарями, їх заступниками з медичної частини або черговими лікарями лікарень, госпіталів, інших стаціонарних закладів охорони здоров’я, а також начальниками госпіталів, директорами або головними лікарями будинків для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, посвідчуються заповіти осіб, які перебувають на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також осіб, які проживають у будинках для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю
  • капітанами морських, річкових суден, що ходять під прапором України посвідчуються заповіти осіб, які перебувають під час плавання на цих суднах
  • начальниками пошукових або інших експедицій посвідчуються заповіти осіб, які перебувають у цих експедиціях
  • командирами (начальниками) військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів посвідчуються заповіти військовослужбовців, а в пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріусів чи посадових осіб органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, також посвідчуються заповіти працівників, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців
  • начальниками установ виконання покарань посвідчуються заповіти осіб, які утримуються в таких установах
  • начальниками слідчих ізоляторів посвідчуються заповіти осіб, які утримуються у слідчих ізоляторах
Відомості про заповіт, зміни до нього та його скасування підлягають обов'язковій державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, установленому Положенням про Спадковий реєстр, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 № 1810/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.07.2011 за № 831/19569.

В умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріальне посвідчення заповіту, внесення змін до нього та його скасування здійснюються без використання цього реєстру з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення такого доступу.

Чи можна прийняти спадщину перебуваючи за межами України?
Якщо на території України відкрилася спадщина, право на яку має особа, що виїхала за кордон, така особа може звернутися до посольства/консульства України у державі її перебування та засвідчити свій підпис на заяві про прийняття спадщини.

Якщо смерть громадянина була зареєстрована на території іншої держави, нотаріусу подається відповідний документ, виданий компетентними органами іноземної держави, який є дійсним на території України за умови його легалізації, якщо інше не передбачено законом, міжнародними договорами України.

Також, засвідчити заяву про прийняття спадщини можливо у нотаріуса іноземної країни із подальшим проставленням апостилю на такому документі. Апостиль проставляється на офіційних документах, які використовуються на території країн, що підписали Конвенцію, котра скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (Гаазьку конвенцію) від 05.10.1961 року. Далі така заява може бути надіслана засобами поштового зв'язку до нотаріуса на території України, внаслідок чого буде відкрита спадкова справа у загальному порядку.

Коли видається свідоцтво про право на спадщину?
Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини. При видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, та склад спадкового майна.

Оформлення спадщини є важливим юридичним процесом, тому радимо використовувати визначені чинним законодавством права та обов'язки як спадкоємця.

четвер, 7 березня 2024 р.

Заходи правової тематики Бібліотек Солом'янки у березні


  • 1 березня Фотоінформування до Дня «Нуль дискримінації» - ЦРБ імені Григорія Сковороди
  • 8 березня Інформування, виставка про впливових жінок до Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир - Бібліотека імені О.Довженка
  • 21 березня Флешмоб «Рівні права кожному» - Бібліотека імені О.Довженка

вівторок, 5 березня 2024 р.

Як допомогти дитині впоратися з випадками булінгу?

Під час навчального процесу кожна дитина може зіткнутися з булінгом. Досить часто для цього достатньо чимось відрізнятися від оточуючих – своїм зовнішнім виглядом, захопленнями або бажанням відстоювати особисті кордони.

Однак, такі випадки можуть суттєво погіршити психоемоційний стан дитини, призвести до застосування насильства чи спричинити схильність до самогубства, що робить їх особливо вразливими при взаємодії з оточуючими.

У таких ситуаціях особливо важливо, щоб дитина відчувала підтримку близьких. Це дозволить встановити довірливі, чесні та відкриті стосунки. Тоді ви зможете відверто почути про проблеми та труднощі дитини, а також запропонувати необхідну допомогу.
Зібрали для вас декілька порад, що допоможуть вчасно відреагувати на пригнічений стан вашої дитини.
Нагадуємо, що законодавством передбачено адміністративну відповідальність за вчинення булінгу. Тож будьте уважні до своїх дітей!

Повідомте про контент із сексуальним насильством над дітьми: портал StopCrime

Побачили фото чи відео, на якому зображено сексуальне насилля над дитиною? Повідомте про це онлайн. Щоб запобігти випадкам сексуальних злочинів над дітьми, спільно з Департаментом кіберполіції та ВГО «Магнолія» запустили проєкт StopCrime.

Тепер кожен зможе анонімно або публічно повідомити про підозрілий контент, надіславши посилання на нього. Далі громадська організація «Магнолія» збере та проаналізує інформацію й передасть її до Департаменту кіберполіції та в Інтерпол.

Повідомити про можливий сексуальний злочин над дітьми в інтернеті можна за посиланням: https://stopcrime.ua/net-crime

Проєкт «Волонтер БПД». Система безоплатної правничої допомоги шукає волонтерів та параюристів

У наш час волонтерство стало потужним суспільним рухом та проявом самовідданої активності громадян.

Якщо ви прагнете допомагати вразливим категоріям населення і маєте трохи вільного часу, запрошуємо приєднатися до проєкту «Волонтер БПД».
Система безоплатної правничої допомоги запустила його у 2021 році на суспільний запит — бажання активних громадян долучитися до інформування людей у своїх громадах про можливість отримати правничі послуги безоплатно.

Що роблять волонтери БПД?
  • інформують людей про можливість отримати правничу допомогу безоплатно
  • розміщують інформаційні матеріали: плакати, листівки у громадських місцях
  • допомагають організовувати освітні заходи на правову тематику та налагоджувати співпрацю з партнерськими установами і організаціями
Чи потрібна юридична освіта?
Ні. Волонтери не надають правничих послуг, а лише допомагають інформувати людей про можливість отримати їх безоплатно у системі БПД.

Хто такий параюрист?
Це той самий волонтер, але у якого є функція перенаправлення особи, яка потребує допомоги до системи БПД через спеціальний застосунок в смартфоні. І так, бути юристом для цього також не обов’язково.

Волонтерство у системі БПД можна поєднувати з іншими волонтерськими активностями, роботою тощо.
Ми пропонуємо:
  • досвід співпраці з системою надання безоплатної правничої допомоги для покращення власного рівня правових знань
  • можливість пройти безкоштовне навчання (тренінги, курси, семінари тощо) як у сфері волонтерської діяльності, так і в правовій сфері, а також розширити ділові контакти, покращити навички комунікації.
Як стати волонтером/параюристом? 
  1. Заповнити анкету - https://cutt.ly/hlq3RxH.
  2. Пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності». http://academy.legalaid.gov.ua/
  3. Пройти фінальну співбесіду з представниками системи БПД і отримати посвідчення волонтера чи параюриста.
Насправді все простіше, ніж здається. Долучайтеся!